WERKINNOVATIE PRIJS

Facts & figures

Wanneer gestart?
2023
Hoogtepunt tot nu toe?
62 sociale werkbedrijven deden mee
Doelgroep?
sociale werkbedrijven    
Locatie?
landelijk
Sector?
divers

WERKINNOVATIE PRIJS MAATSCHAPPELIJKE PROBLEMEN AANPAKKEN DOOR MEER WERK VOOR MEER MENSEN    

Hoe zorgen we voor méér werk voor méér mensen die nu kansloos zijn op de arbeidsmarkt? En kunnen we zo tegelijkertijd maatschappelijke problemen helpen oplossen? Die uitdaging legden we voor aan sociale werkbedrijven. 62 ervan kwamen met een innovatief idee.  

WAT IS DE WERKINNOVATIE PRIJS? 

Cedris (de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt) vindt net als Start Foundation dat ieder talent het verdient om gezien te worden. Daarom daagden we in 2023 sociale werkbedrijven uit om te komen met innovatieve ideeën voor het creëren van nieuw werk. Werk dat een oplossing biedt voor maatschappelijke problemen. Werk dat gedaan kan worden door mensen die nu kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Werk dat nu vaak blijft liggen, omdat de banen ervoor niet gefinancierd kunnen worden.  

Belangrijk was dat de aangedragen initiatieven zichzelf konden bedruipen en op den duur opgeschaald of herhaald konden worden. Dan hebben initiatieven immers pas echt impact. Om die reden vroegen we werkbedrijven om te denken als ondernemers en voor de financiering naar samenwerkingsmogelijkheden te zoeken met het bedrijfsleven.  

RESULTATEN 

Werkbedrijven Pantar uit Amsterdam en Werkse uit Delft wonnen de Werkinnovatie Prijs in 2023, omdat hun initiatieven maatschappelijk een belangrijk verschil konden maken. Van de twee winnaars kwam helaas alleen de Zorghub van Werkse uit de startblokken. De Zorghub zet mensen die afhankelijk waren van een bijstandsuitkering in op eenvoudige zorgtaken. Met succes! Dus dit initiatief wordt momenteel opgeschaald. Van de drie runners-up kwamen er uiteindelijk maar twee tot wasdom: de Friese zonnepanelenrecyclefabriek van Caparis en het plan dat SD Verbindt indiende voor het aanbieden van klussendiensten en tuinonderhoud voor huurders van woningcorporatie Zeeuwland.  

De Werkinnovatie Prijs maakte onderdeel uit van het programma Parallelle Arbeidsmarkt. Dit was bedoeld om werkkansen te creëren voor mensen in Nederland die nu niet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. We liepen hierbij tegen twee flinke obstakels aan. De uitkeringsmiddelen mochten niet als looncomponent worden ingezet en het opzetten van publiek-private partnerships bleek lastig. Daarom zetten we een punt achter dit programma. Het probleem is daarmee natuurlijk niet van tafel. Om die reden organiseren we dit najaar een kennissessie. 

MELD JE NU AAN 

Werkinnovatie Kennissessie  

Donderdagmiddag 10 oktober delen we de kennis die we opdeden dankzij de Werkinnovatie Prijs. Deelname is gratis en iedereen kan zich inschrijven. 

Ook goede kandidaten, 
maar niet genoeg geld voor begeleiding? 

Zet met Start Foundation een eigen Leergarantiefonds op. Een fonds dat je kunt inzetten om ontwikkeltrajecten te bekostigen voor mensen die dat nodig hebben om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en die hiervoor op korte termijn niet op (voldoende) steun van de overheid kunnen rekenen.

Deel deze pagina