Geschiedenis

Van klassiek vermogensfonds naar versnellers van de eerlijke arbeidsmarkt. Start Foundation zet zich al 25 jaar in voor een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om werken.

Onze wieg staat bij Uitzendbureau Start, dat van 1977 tot 1997 voor een doorbraak op de arbeidsmarkt zorgde. Groepen mensen die werkloos waren, werden via tijdelijk werk naar een vaste baan geholpen. Diezelfde ideologie, je extra inspannen voor mensen waarvoor een baan vinden niet vanzelfsprekend is, is tot de dag van vandaag ons motto. Uitzendbureau Start werd aan een commerciële partij verkocht en de opbrengst daarvan is in een stichting gestopt.

Karakteristiek is onze aanpak; we zijn niet bang om misstanden aan de kaak te stellen. Zo organiseerden we in het verleden wedstrijden om werklozen zélf hun baan te laten vormgeven (de Baanbrekerprijs), dwongen we de overheid de diplomaregels voor vluchtelingstudenten te veranderen (het Stoutfonds) en daagden we werkgevers en mensen met een handicap uit met elkaar in gesprek te gaan (Maakerwerkvan)

Om de zoveel jaar probeerden we iets nieuws uit. Na de projecten volgde een periode waarin we vooral investeerden in sociale firma’s, zoals Valid Express en restaurant Fifteen. Ondernemers die zich niet neerlegden bij het feit dat er voor mensen met een beperking en schoolverlaters zonder diploma geen werk was, maar zélf die banen creëerden.

De afgelopen jaren lag onze focus op het inclusiever maken van de arbeidsmarkt en op impactmeting. Op weg naar steeds meer impact, met steeds meer mensen op weg naar de eerlijke arbeidsmarkt. Bekijk hieronder onze meest spraakmakende initiatieven.

2023

Leergarantiefonds fase 3. gestart

2022

RefugeeWork; online platform om werkzoekenden en werkgevers te matchen

2021

DreamersNL; ongedocumenteerd talent aan de slag

2020

Werkinnovatieprijs; prijs voor maatschappelijk waardevol werk

2019

Eerste pilots Open Hiring gestart

2018

Taxi Korthout; taxibedrijf met focus op de kwaliteiten van 55+

2017

Powered by Robots, uitzendbureau van de toekomst

2016

Sheltersuit; waterafstotende (slaap-)jassen voor dakloze mensen en vluchtelingen

2015

Investering in de Verspillingsfabriek: werk voor iedereen met afstand tot de arbeidsmarkt

2014

Eerste Nederlandse Social Impact Bond ontwikkeld samen met ABN AMRO bank

2013

Oprichter van DNZ, netwerkorganisatie voor inclusieve werkgevers 

2012

Stoutfonds om stagewetgeving voor ongedocumenteerde jongeren aan te passen

2008

Introductie crisiskrediet om in het MKB personeel te behouden

2006

Microkrediet voor startende ondernemers met vluchtelingen of detentie-achtergrond

2001

Solliciteren op de golfbaan: werkzoekende jongeren als caddy

2000

Valid Express bezorgdienst; investering in de eerste sociale onderneming van Nederland

1999

Uitzendbureau voor HIV-patiënten

We begonnen als een vrij klassiek vermogensfonds. Goede ideeën om mensen aan het werk te helpen, werden beloond met een donatie. De projecten waar we ons geld in staken waren echter wel vernieuwend: mensen met hiv naar werk helpen of ex-psychiatrische patiënten opleiden tot bierbrouwers. Niet voor niets noemde Start Foundation zich in die tijd een baanbrekend fonds.