Gisteren verscheen het nieuws dat – ondanks de krappe arbeidsmarkt – het lastig blijft voor mensen met een arbeidsbeperking om te werken. Vorig jaar zijn de doelen van de banenafspraak (125.000 mensen met arbeidsbeperking aan het werk) opnieuw niet gehaald. Als één van de grootste werkgevers heeft de overheid zelfs de helft van hun streefgetal niet behaald!

De banenafspraak is bedoeld voor mensen die, met wat ondersteuning, bij een gewone werkgever aan de slag kunnen. De realiteit? Werkgevers hebben vaak onvoldoende middelen om deze werknemers goed te begeleiden. “De problematiek is soms te complex,” aldus de Arbeidsinspectie.

Meer bezwaren

Los van de gebrekkige inzet op de doelen van de bakenafspraak hebben wij al langer kritiek. Want niet iedereen met een beperking die ondersteuning nodig heeft valt onder de Banenafspraak. Deze mensen moeten dus voor een baan niet alleen concurreren met mensen zonder een beperking, maar ook met iemand die wél onder de banenafspraak valt. Dan krijgt de werkgever namelijk wel extra geld voor begeleiding. Voor deze groep starten we de actie #nietbeperktgenoeg. Onderstaande foto is van het manifest dat we aanboden aan de minister.

Meer lezen

Wij blijven ons inzetten want uiteindelijk verdient iedereen de kans om zijn of haar talenten te laten zien! Zie hier wat wij tot nu toe hebben bereikt.