Refugee Company  

Facts & figures

Wanneer gestart?
2016
Hoogtepunt tot nu toe?
opening grootste vestiging van restaurant A Beautiful Mess in Amsterdam op 25 april 2024 
Doelgroep?
mensen met een vluchtelingenachtergrond 
Locatie?
Amsterdam, Utrecht en Arnhem
Sector?
horeca

GEEN BETERE MANIER OM TE INTEGREREN DAN VIA WERK

Door mensen met een vluchtelingenachtergrond werk te bieden in een van de restaurants van A Beautiful Mess of in de Mondmaskerfabriek geeft Refugee Company deze mensen de kans om goed te integreren. Én om te laten zien hoeveel moois ze Nederland te bieden hebben.  

WAT DOET REFUGEE COMPANY? 

Refugee Company biedt mensen met een vluchtelingenachtergrond de kans om zich te ontwikkelen richting een betaalde baan. Zo helpt Refugee Company hen integreren, werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen. Ze kunnen bijvoorbeeld werkervaring opdoen in een van de communitycafés of bij een van de restaurants van A Beautiful Mess. Nederland ziet zo meteen hoe waardevol de bijdrage is die deze mensen aan onze samenleving kunnen leveren. 

Het mooie van Refugee Company is dat ze kijken naar de mens achter de vluchteling. Op basis van wat bij iemand past, zorgen ze ervoor dat mensen aan de slag kunnen. Dat start al in de communitycentra in Nederlandse AZC’s. Van daaruit stromen deelnemers door naar een van de restaurants van A Beautiful Mess in Utrecht, Amsterdam en Arnhem of de Mondmaskerfabriek in Arnhem. De werkprogramma’s van Refugee Company duren zes maanden tot drie jaar. Taallessen, basisinburgering, persoonlijke ontwikkeling en welzijn maken er allemaal deel van uit.  

REFUGEE COMPANY & START FOUNDATION 

Om te zorgen voor continuïteit investeert Refugee Company de winsten van A Beautiful Mess terug in leer-werkprogramma’s. Dat bleek alleen niet voldoende toen A Beautiful Mess in april 2024 een grote vestiging wilde openen onder in het kantoor van Booking.com. Daarom vroegen ze het Leergarantiefonds van Start Foundation aan. Natuurlijk kregen ze hierop een volmondig ‘ja’. We helpen Refugee Company graag om nog meer mensen met een vluchtelingenachtergrond te laten starten met een leer-werktraject. Vooral omdat we, net als Refugee Company, geloven dat werken een prachtige manier is om te integreren. 

RESULTATEN 

Met haar activiteiten raakte Refugee Company inmiddels heel wat levens. 

  • Ze hielpen al 493 deelnemers. 
  • 57% van die deelnemers vond een betaalde baan. 
  • Met de restaurants van A Beautiful Mess creëerden ze 291 banen. 
  • Via de restaurants bereikten ze meer dan 80.000 bezoekers. 
  • En in coronatijd leverde de Mondmaskerfabriek 45 miljoen professionele mondzorgmaskers aan Nederland. Nu levert de fabriek aan mondzorgpraktijken.  

Ook goede kandidaten, 
maar niet genoeg geld voor begeleiding? 

Zet met Start Foundation een eigen Leergarantiefonds op. Een fonds dat je kunt inzetten om ontwikkeltrajecten te bekostigen voor mensen die dat nodig hebben om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en die hiervoor op korte termijn niet op (voldoende) steun van de overheid kunnen rekenen.

Deel deze pagina