Deelnemers van ons LeerGarantieFonds bieden niet alleen ontwikkelkansen,  maar worden ook onderdeel van een netwerk. Afgelopen maand kwamen zij bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en samen na te denken hoe we het financieren van deze banen nog beter op de agenda zetten. Waarom draaien veel sociale ondernemers zelf op voor deze kosten ? En hoe gaan we dat veranderen?

Gastspreker Florine Keus van Het Lowlander Project zette iedereen aan het denken over het starten van een beweging om echte verandering teweeg te brengen. Bij deelnemer The Colour Kitchen legden we samen de basis voor een sterke agenderingsstrategie. Want:

“in je eentje ben je geen beweging!”

Achterliggend probleem

Wat is de achterliggende problematiek? Juist omdat de deelnemende ondernemers allemaal wat anders doen, zie je snel waar problemen overlappen. Gemeenten houden er verschillende spelregels op na, per gemeente, per doelgroep en per situatie. En wanneer iemand recht heeft op financiële bijdrage voor zijn ontwikkeling, duurt het vaak lang voordat de ondernemer ook daadwerkelijk deze kosten kan verhalen.

Vaak is het een zoektocht van het kastje naar de muur tot het volgende loket. De relatie met je gemeente wordt dan heel belangrijk, terwijl dat niet uit zou moeten maken. En: de ontwikkelkansen van mensen die extra ondersteuning nodig hebben zouden toch niet afhankelijk moeten zijn van het slechte huwelijk tussen geld en bureaucratie?

Wat is een Leergarantiefonds?

Met een Leergarantiefonds hoeven sociale ondernemers niet te wachten op trage of ontbrekende overheidsfinanciering. Ze kunnen direct iemand laten starten met een leerwerktraject. Elke ondernemer richt een eigen Leergarantiefonds op.

Samen met ons zetten de ondernemers zich de komende twee jaar in om dit fonds duurzaam te implementeren binnen hun organisatie om hier zo veel mogelijk mensen mee te helpen. Om te weten wat werkt en waarom meet Social Finance NL de maatschappelijke impact van het fonds.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!