Leergarantiefonds

Facts & figures

Wanneer gestart?
In maart 2022 door Start Foundation gestart.
Hoogtepunt tot nu toe?
Succesvolle pilotresultaten waarbij in één jaar 140 kandidaten zijn gestart met een leerwerktraject. 
Hoeveel mensen Betrokken?
10 ondernemers 
Sector
Sociaal ondernemers
Locatie
Nederland 

Sneller een eerlijke kans. Het Leer­garantie­fonds

De arbeidsmarkt is steeds meer topsport geworden. Een leerwerktraject geeft mensen die nu aan de kant staan en graag willen werken de kans om zich klaar te stomen voor een (betaalde) baan. Helaas is hier niet altijd financiering voor. Het Leergarantiefonds biedt een oplossing. Het initiatief is ontwikkeld door Henk Smit † van Bakkerij Driekant. Samen met Start Foundation hebben zij ervoor gezorgd dat nu 10 ondernemers ook werken met een eigen Leergarantiefonds. 

Het doel van het Leer­garantie­fonds 

De ontwikkelkansen van kwetsbare mensen zou niet afhankelijk moeten zijn van een slecht huwelijk tussen geld en bureaucratie. – Henk Smit 

Er zijn verschillende sociale ondernemingen die een leer-/ontwikkeltraject aanbieden. Soms worden deze leerwerktrajecten vergoed door gemeenten, het UWV of de overheid. Helaas moeten kandidaten vaak lang wachten voordat deze vergoeding is geregeld en ze kunnen starten. In sommige gevallen worden geen kosten vergoed en moet de ondernemer dit in zijn eentje dragen of een kandidaat de deur wijzen. 

Met een eigen Leergarantiefonds staat de mens weer centraal voor ondernemers. Iedereen krijgt een kans, ook als er (nog) geen financiering is. Een ondernemer reserveert een bedrag, dat vervolgens door de Start Foundation wordt verdubbeld. Kosten voor het traject worden betaald uit het fonds. De ondernemer zorgt ervoor dat achteraf financiering bij betrokken instanties wordt opgehaald en teruggestort. Zo kan hij keer op keer garanderen dat iedereen kan starten in een leerwerktraject.  

De ervaringen volgen we op de voet. Door het verzamelen van bewijslast en ontwikkelen van showcases, kaarten we problemen aan en laten we zien dat het anders kan. 

Betrokken ondernemers

In 2022 zijn zes ondernemers gestart met de pilot: I-did, SWOM, The Colour Kitchen, Het Goed, Buzinezzclub en natuurlijk Bakkerij Driekant. In de vervolgfase (start januari 2024) sloten nog vijf ondernemers zich aan: Stichting Nelis, Milieuwerk, RefugeeCompany, Rabauw en Emma@Work. 

Resultaten van de eerste editie

Het Leergarantiefonds zorgt voor een toename in kansengelijkheid. Dankzij het Leergarantiefonds worden niet alleen meer mensen geholpen, maar ook sneller en beter. Er zijn in totaal 140 personen geholpen. 64% daarvan waren jongeren. Zij krijgen dankzij het Leergarantiefonds vaker een traject op maat. Aan het einde van zo’n traject is 46% doorgestroomd naar onder andere ander werk of een opleiding. 

47% van de kandidaten waarvoor het Leergarantiefonds is ingezet, heeft geen inkomen. Dit zijn vooral mensen zonder uitkering maar met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn het veel studenten/stagiairs met een arbeidsbeperking. 

Het terughalen van financiering bij de betrokken instanties is voor 31% van de ondernemingen gelukt. Van het budget van het Leergarantiefonds is in totaal € 464.482 gebruikt om 164 trajecten te financieren.