win-win-win

Heroyam uit Zwolle heeft een pracht van een missie: nadat het talloze gevluchte Oekraïners aan werk hielp, wil Heroyam hét sociale en maatschappelijk betrokken uitzendbureau worden voor alle nieuwe Nederlanders. Goed voor vluchtelingen, het bedrijfsleven én onze samenleving.

Heroyam

Start Foundation hielp het bedrijf in 2023 te groeien. Dat deden we door te zorgen voor werkkapitaal, door de organisatie met raad en daad terzijde te staan én door de initiatiefnemers te koppelen aan mensen achter andere projecten die we ondersteunen. Zo zorgden we voor de nodige kruisbestuiving. Heroyam kon hierdoor afgelopen jaar in plaats van stappen professionele sprongen maken. 

Prijzenswaardig warm hart 

De groei die Heroyam nu doormaakt, gunnen we een partij die zoveel hart heeft voor nieuwe Nederlanders. Heroyam is in onze ogen zoveel meer dan een uitzendbureau. Ze plaatsen asielzoekers en statushouders door heel het land en begeleiden hen op een opvallend sociale manier naar werk. Inmiddels vonden al ruim 300 mensen een baan dankzij Heroyam. Bij tal van werkgevers, waaronder bekende namen als Asito, Bilderberg Hotels en McDonald’s.  

Handen massaal de lucht in  

Goed nieuws is dat werkgevers ook steeds meer interesse tonen in nieuwe Nederlanders. Hans Drijver, één van de oprichters van Heroyam: “Meestal gaat het om banen waarvoor in Nederland een chronisch tekort aan mensen is of werk dat Nederlanders liever niet doen. We komen veel in azc’s, bijvoorbeeld met een Arabisch sprekende jobcoach. Als die vraagt wie er wil werken, gaan de handen massaal de lucht in. Ik dacht de eerste keer: mooi, dan vragen we voor iedereen werkvergunningen aan, maar zo werkt het niet.” 

Hobbels 

Hans was niet de enige die verrast werd door alle hobbels die er te nemen zijn voordat asielzoekers hier aan de slag kunnen. Zo moet een werkgever die een asielzoeker in dienst wil nemen eerst aantonen dat er geen Nederlander te vinden is voor de baan. Hij moet ook specifiek voor een bepaalde functie een werkvergunning aanvragen en vervolgens gaan er vaak maanden overheen voordat die er is. Daarnaast moeten statushouders een bsn-nummer hebben om te mogen werken. En ook dat laat momenteel een aardige poos op zich wachten. Toch spannen ze zich bij Heroyam graag in om een goede werkplek te regelen voor alle nieuwe Nederlanders.  

Iedereen beter af 

Oprichters Bart Dikkeschei, Hans Drijven en Ivo Nauta hebben een goede reden om zoveel energie in Heroyam te steken. Ze zijn ervan overtuigd dat iedereen erbij gebaat is als asielzoekers en statushouders hier snel aan de slag kunnen. Niet alleen de nieuwe Nederlanders zelf, ook het bedrijfsleven én de samenleving. Als nieuwkomers geld verdienen zijn ze namelijk niet jarenlang meer afhankelijk van financiële steun van de overheid. Bovendien kunnen ze allerlei vacatures vervullen die anders blijven openstaan. En ten slotte is het voor nieuwkomers een stuk gemakkelijker integreren als ze werken.  

“Werken maakt mijn leven in Nederland gemakkelijker” 

Samuels verhaal 

Samuel Getachew bewijst dat het klopt waar Bart, Hans en Ivo in geloven. Hij vluchtte voor de oorlog in Ethiopië en werkt sinds begin 2024 via Heroyam bij Vebego Group in de groenvoorziening. “Eenmaal in Nederland wilde ik graag werken, want ik wil onafhankelijk zijn, mijn eigen pad kunnen uitstippelen en een normaal leven opbouwen. Mijn baan helpt daarbij. Werken maakt mijn leven in Nederland echt gemakkelijker. Ik doe nu werkervaring op en leer de taal spreken. Tegelijkertijd maak ik kennis met de Nederlandse leef- en werkcultuur. Én ik bouw vriendschappen op. Met die vrienden kan ik weer praten over problemen waar ik tegenaan loop.”  

De openheid is goud 

Samuel waardeert in het bijzonder de openheid van zijn collega’s. “Ze vertellen uitgebreid over hun leven en zijn bereid me alles te leren. Ik word ook niet weggestuurd als ik een fout maak. In plaats daarvan laten ze me zien hoe het wel moet. Dat is fijn, want zo leer je snel.” Waar hij wel aan moest wennen is hoe strak we hier alles plannen in Nederland. “Op tijd op je werk zijn en elke dag netjes je werk af hebben is hier heel belangrijk. Geen leidinggevende die dat hier iemand hoeft te vertellen.” Dit heeft een belangrijk voordeel volgens een vrolijk lachende Samuel: “Iets waar we Ethiopië een week over doen, is hier in een dag gedaan.” 

Nieuwe toekomst 

Bauke Hoppenbrouwers, P&O-adviseur Vebego Groen is blij met de komst van Samuel en andere statushouders als collega: “Door te werken krijgen nieuwkomers weer hoop voor de toekomst en kunnen ze hun verleden achter zich laten. Werk is voor deze mensen veel meer dan een baan en een salaris. Het is het begin van een nieuwe toekomst.”