Ben jij vanaf december op zoek naar een afwisselende functie waarbij een dag nooit hetzelfde is? Lees snel verder en wie weet word jij onze nieuwe collega! Als Receptionist(e) ben je het visitekaartje van deze bekende universiteit. Je speelt een cruciale rol in de ervaring van medewerkers, studenten en bezoekers. (..) het is jouw taak om iedereen zich welkom, begrepen en geholpen te laten voelen.’ Deze tekst is te vinden op de website van een soort uitzendbureau dat gastvrouwservices aanbiedt. Vreemd genoeg zijn die receptionisten er echter al.
Het zit zo.
De Technische Universiteit Eindhoven(TUE) heeft zo’n 28 receptionistes aan het werk. Niet op hun eigen loonlijst want dat privilege is alleen weggelegd voor eigen onderwijzend personeel en management. Het receptiewerk wordt door een derde organisatie verricht. “Outsourcing’ heet dat fenomeen. Je zet als organisatie alleen mensen op je eigen loonlijst als ze bijdragen aan je ‘core-business.’ Al het andere werk zoals bijvoorbeeld schoonmaak, catering enzovoorts laat je dan anderen doen en eens in de zoveel tijd ga je dan dat werk aanbesteden. De opdrachtgever gaat dan in de regel op zoek naar de beste (goedkoopste) aanbieder.
De TUE zocht en vond een nieuwe partij die nu de recepties gaan bemensen. Jammer voor de 28 huidige receptie-medewerkers. Voor hen is geen is er geen overnameclausule opgenomen. De overnamekandidaat gaat ook niet op eigen initiatief met ze in zee “De arbeidsvoorwaarden liggen te ver uiteen,” zo laat een woordvoerder in de lokale krant weten. Dat is het eufemisme voor: ‘die zijn te duur.’
Mensen als inwisselbaar handelswaar. Dat is in veel bedrijven en sectoren gemeengoed geworden. En het treft vooral mensen in de lagere loonschalen. Bedrijven maken handig gebruik van wet- en regelgeving waardoor dit mogelijk is. Commerciële ‘handelaren in handjes’ spelen daar handig op in en vullen vooral hun eigen zakken. Bij een overheidsinstelling zoals een universiteit zou je wellicht anders verwachten. Niet dus.
In zijn boek: ‘de mythe van de arbeidsmarkt,’ schrijft professor Paul de Beer dat duurzame arbeidsrelaties bouwen een adequaat antwoord is op tekorten op de arbeidsmarkt. Kennelijk is dat type ‘softe’ wetenschap niet doorgedrongen op de bèta variant.
Na jaren trouwe dienst worden de receptionistes nu aan de kant gezet. Als kers op de taart mogen ze hun opvolgers nog inwerken. En de universiteit gaat ook nog een afscheidsbijeenkomst organiseren.
Ik ben heel benieuwd of de ontslagen medewerkers zich daarmee welkom, begrepen en geholpen voelen.
Jos Verhoeven schrijft op regelmatige basis zijn visie op de versnelling van de eerlijke arbeidsmarkt en wat er verder ter tafel komt op LinkedIn.