Lucht doet wonderen
Het verhaal van Room for Change begon op een koude winternacht in 2021, hartje coronatijd. Via social media laat een man weten geld te willen inzamelen zodat hij een dakloze man een paar nachten in een hotelkamer kan laten uitrusten. De post gaat viral en levert 30.000 euro op. Het is het begin van GiveMe5, dat nu Room for Change heet.
De waarde van rust
Hagenaar Timon (36) is al enkele jaren dakloos. Sinds hij weg moest bij zijn hospita lukte het hem niet om een andere woning te vinden. Een tijdlang sliep hij bij vrienden op de bank. “Dat ging eigenlijk wel goed, maar ik erkende het probleem niet. Ik voelde me niet dakloos”, vertelt hij. “Een paar maanden in het Park Centraal Hotel in Den Haag verblijven was voor mij heel rustgevend.”
Oud-deelnemer Wilfred deelt dat gevoel en legt uit waarom een beetje lucht voor een dakloze als hijzelf zo belangrijk is. “Als je geen plek hebt om te rusten, te huilen en te slapen is het verdomd moeilijk om je batterij op te laden en je te richten op je toekomst. Op opvanglocaties heb je bovendien altijd mensen om je heen, probeer dan maar eens een sollicitatiegesprek te voeren. In een hotel van Room for Change kon ik in twee weken tijd al mijn sollicitatiegesprekken houden in een rustige omgeving. Na een verblijf van drie maanden had ik zo weer een baan.”
Tussenoplossing voor economisch daklozen mensen
Room for Change richt zich op mensen die door een combinatie van baanverlies, een scheiding of ziekte op straat belanden. Omdat zij als zelfredzaam worden beschouwd is er voor deze groep weinig hulp. Room for Change biedt deze economisch daklozen mensen een tussenoplossing, zodat ze niet op straat of in de noodopvang terechtkomen. In plaats daarvan kunnen ze drie tot zes maanden in een hotelkamer op adem komen. In die tijd krijgen ze begeleiding van de ervaren maatschappelijke partners van Room for Change. Het streven daarbij? Deze mensen weer helpen aan een woning of werk.
SDG Award
In totaal werden er al 5.690 hotelovernachtingen via Room for Change ter beschikking gesteld in 14 hotels in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag. In drie jaar tijd hielp Room for Change zo 149 mensen om door te stromen naar een woning en eventueel werk. Een prestatie die afgelopen jaar werd beloond met de landelijke Sustainable Development Goals Award. Wat de jury waardeerde aan het initiatief was dat Room for Change deelnemers niet alleen helpt aan een dak boven hun hoofd, maar ze ook echt te gast laat zijn in het hotel waar ze verblijven.
Maatschappelijk zet het werk van Room for Change ook zoden aan de dijk. Zo zijn de maatschappelijke kosten voor de begeleiding en opvang voor een dakloze normaliter 30.000 tot 85.000 euro per jaar. Met Room for Change is dit maar zo’n 2.000 euro per persoon.
Room for Change social responsibility programma voor hotels, waarmee de kracht van de hospitality wereld wordt ingezet om een positieve impact te maken in het leven van mensen die tijdelijk geen onderdak hebben. Room for Change wil groeien en er straks zijn in de tien grootste steden van ons land. In 2023 faciliteerden we die groeiwens. Daarnaast zochten we met Room for Change naar een businessmodel waarmee het initiatief zichzelf op den duur kan bedruipen.
Hoteleigenaren enthousiast
Room for Change hielp in vier steden tot nu toe niet alleen economisch daklozen mensen de draad weer oppikken, het initiatief zorgde er ook voor dat de medewerkers van de deelnemende hotels anders gingen denken over daklozen mensen. Volgens hen zijn de gasten van Room for Change niet te onderscheiden van reguliere gasten. Dat is zowel voor het hotel als voor de deelnemers fijn. Het opvangen van daklozen mensen levert daardoor voor de hotels ook geen extra werk of zorgen op. Floris Licht, general manager van hotel Double Tree by Hilton Amsterdam, is verrast over de impact van samenwerken met Room for Change. “We helpen de mensen die tijdelijk bij ons overnachten echt aan een tweede kans op een goed en gezond leven. Onze medewerkers zijn hier ontzettend trots op. Het voelt alsof we het juiste doen. Dat draagt ook bij aan ons imago als hotel en als werkgever.”
Einde dakloosheid
De investering van Start Foundation in 2023 leidde ertoe dat Room for Change haar inzet voor economisch daklozen mensen kon vergroten, onder andere door het aantrekken van een nieuwe collega voor het contact met hotels. Op communicatie vlak focuste Room for Change zich in 2023 op het op de kaart zetten van het probleem van de groei van het aantal economisch daklozen mensen in Nederland. Daarnaast formeerde ze een Impact Measurement & Management-team om helder te krijgen wat echt werkt. Zo wil Room for Change de komende jaren de positieve impact maximaliseren voor haar deelnemers, de aangesloten partners en de maatschappij. Uiteindelijk hoopt Room for Change eraan te kunnen bijdragen dat dakloosheid in Nederland verdwijnt. Net zoals dit in Scandinavië al met soortgelijke initiatieven werd bereikt.