Van detentie tot potentie

Voor mensen met een detentieverleden is het extra moeilijk om een baan te vinden. Zonder werk is het risico op terugval groot. Heilige Boontjes, een koffiebar in Rotterdam, biedt deze mensen een kans om te re-integreren op de arbeidsmarkt. David heeft deze kans met beide handen aangegrepen. 

Na een onrustige jeugd, waarin David (40) van kindertehuis naar kindertehuis hopte, kwam hij op18-jarige leeftijd in aanraking met het dealen van drugs. Jarenlang bewoog hij zich in het criminele circuit. Maar drie jaar geleden besloot hij het roer drastisch om te gooien. 

Zijn blik viel op een flyer van Heilige Boontjes, een organisatie die onder andere ex-gedetineerden een werkkans biedt. “Op dit moment werk ik in de keuken van Heilige Boontjes. Op een plek waar mensen zitten met dezelfde bloedgroep, die me begrijpen.” 

“Mijn wens is om uiteindelijk jongeren te helpen die, net zoals ik, hulp nodig hebben om uit het drugscircuit te stappen. Dat is namelijk heel lastig. Op mijn 37e kreeg ik pas de motivatie er mee te stoppen. Om één reden: ik wilde gewoon niet meer terug de gevangenis in.”  

Zijn leven is op dit moment rustig. “Ik kijk niet meer achterom, maar juist vooruit.” Als David aan de toekomst denkt, dan wil hij maar één ding. “Jongeren helpen om uit het drugscircuit te stappen. Ik weet hoe moeilijk dat is in je eentje. Daar komt de motivatie om anderen te helpen vandaan, denk ik. Ik hoop dat ik – ondanks mijn verleden – die kans nog krijg. Er hoeft maar één iemand in mij te geloven.”