Een lot uit de loterij

Jaarlijks verlaten ongeveer dertigduizend mensen de gevangenis. Met het stempel ‘ex-gedetineerde’ is een baan vinden lastig; zo’n 80 procent heeft een jaar na vrijlating nog geen werk. Terwijl een werkplek één van de basisvoorwaarden is voor succesvolle re-integratie. Het levende bewijs hiervan is Siem. 

Siem groeide op een klein dorp, school interesseerde hem niet. Na zes maanden werd hij al van de middelbare school gestuurd omdat hij ‘lastig’ zou zijn. Siem dacht niet na over opleidingen of werken. Hij wilde snel en veel geld te verdienen. Zo kwam hij in de drugshandel terecht. “De pakkans is groot, en toen ik voor de tweede keer gepakt werd, kreeg ik een lange gevangenisstraf opgelegd.” 

In de gevangenis kreeg Siem een tweede kans. Hij kwam in contact met een re-integratiebureau dat zich richt op jongeren. Onderwaterlasser was een van de opleidingen die zij aanboden. Hij was meteen enthousiast. 

Na een intensive opleiding van vijf weken kreeg hij zijn diploma en drie dagen later kon hij al aan de slag! Intussen is zijn tijdelijke contract omgezet in een vaste aanstelling. En hij is vastbesloten op dit pad verder te gaan, waarbij hij de lat niet hoger, maar juist steeds dieper legt. Siem is namelijk begonnen aan een vervolgopleiding, nu mag hij ‘nog maar’ tot 15 meter. Ooit hoopt hij een zogenaamde saturatieduik te kunnen meemaken. De ultieme duikspecialisatie, waarbij je maximaal 28 dagen in een drukcabine verblijft – waarin je ook eet, doucht en slaapt – en op 150 meter diepte onder de zeespiegel je werk verricht. 

“Duiken is een stoer vak, niet iets voor watjes. Het is keihard werken, maar ook keihard genieten. Ik noem het een lot uit de loterij.”