Al sinds Syriërs massaal hun toevlucht zochten in Nederland zet Refugee Company zich in voor mensen die naar Nederland vluchtten. En dat blijft de stichting doen. Ook nu de roep om het sluiten van de grenzen luider wordt. Met een driejarig programma helpt ze mensen met een vluchtelingenachtergrond om een zinvolle bijdrage te leveren aan onze samenleving. Met behulp van een eigen Leergarantiefonds. Volgens directeur Fleur Bakker is dat misschien wel belangrijker dan ooit. “Ik denk namelijk dat er een tijd komt dat we mensen met een vluchtelingenachtergrond hard nodig hebben. In de zorg bijvoorbeeld.”

Fleur Bakker van Refugee Company:

“Mensen met een vluchtelingenachtergrond kunnen ook de oplossing zijn”

Overgaan tot actie

”Het is jammer dat veel Nederlanders mensen die in Nederland veiligheid zoeken als een probleem zien. Ze kunnen ook de oplossing zijn”, benadrukt Fleur Bakker als we haar spreken in A Beautiful Mess, het Amsterdamse restaurant van Refugee Company onder het hoofdkantoor van Booking.com. Het heeft een groot terras en ligt prachtig aan het water. “Het is vooral belangrijk dat mensen die hier komen snel de taal leren en de mogelijkheid krijgen om workshops te volgen. Dan kunnen ze snel aan de slag in sectoren die om mensen zitten te springen. Vaak gaat het om werk dat Nederlanders zelf niet graag doen.”

De rug weer recht

Het driejarige programma van Refugee Company bestaat uit taallessen, digitale workshops, zorg en werkcoaching. “Mensen werken een half jaar in een van onze restaurants of community cafés in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Daarna koppelen we ze aan een bedrijf uit ons netwerk voor werk of een opleiding. Vervolgens houden we nog tweeënhalf jaar een vinger aan de pols, zodat we zeker weten dat ze hun plek hebben gevonden. Met het traject willen we bij mensen de rug weer recht krijgen en ervoor te zorgen dat ze in een werkritme komen. Daarnaast is het belangrijk dat ze ontdekken wat ze willen met hun toekomst.”

Horeca ideale leerschool

Werken in de horeca is volgens Fleur een ideale manier om snel te integreren. “Juist omdat je in deze branche veel contact hebt met gasten en collega’s. De Nederlandse docent waar we mee werken, merkt dat de Nederlandse taal leren zo ook veel effectiever gaat dan in een klaslokaal.” Ze benadrukt: “De kosten van het programma verdienen we in driekwart jaar terug. Daarna is het alleen maar winnen. Ondertussen zorgen we ervoor dat medewerkers op die plekken terecht komen waar ze het hardst nodig zijn. We helpen ze vaak al aan betaald werk terwijl ze nog in het azc zitten. De opvang van asielzoekers wordt daardoor ook een stuk goedkoper. Én er zijn hierdoor minder ambtenaren nodig om mensen te helpen integreren. Goed verhaal, toch?”

Rechtse aanpak

Fleur vertelt dat ze al veel VVD-kamerleden heeft ontmoet die verrast waren over hoe rechts de aanpak van Refugee Company eigenlijk is. “We ondernemen, zetten mensen aan het werk en betalen zo hun opvang. Ze zijn daardoor ook veel minder lang afhankelijk van steun van de overheid.” Ondanks de politieke tendens kan ze ook rekenen op opvallend veel bijval van bedrijven. “Je merkt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen vandaag de dag belangrijk is voor bedrijven. Er zijn dus steeds meer organisaties die hier evenementen organiseren. We hebben daarvoor een speciale evenementenruimte.”

AANJAGER VAN VERANDERING

Met de financiële steun van Start Foundation via het Leergarantiefonds is Fleur heel blij. “Zeker omdat ministers, kamerleden en wethouders die hier komen kijken weliswaar enthousiast zijn, maar geen structurele oplossing kunnen bieden. Daarnaast is het fijn dat we dankzij het Leergarantiefonds met andere sociaal ondernemers van gedachten kunnen wisselen over ons werk én onze impactanalyses kunnen vergelijken.” Na een korte adempauze vervolgt ze: “Afgezien daarvan is Start Foundation natuurlijk een enorme aanjager van maatschappelijke verandering. Kijk naar wat ze al bereikten op het gebied van Open Hiring. Ze kunnen initiatieven als Refugee Company echt in de kijker spelen. Tot slot is het fijn om met een fonds te werken dat gewoon snapt wat je doet.”