Het was ergens in 2015. Eén van onze projectadviseurs, was op het spoor gekomen van twee enthousiaste Twentse twintigers. In een oude kazerne bij het voormalige vliegveld in Enschede fabriceerden de twee warme slaapzakken voor dakloze mensen.

Ze kregen hulp van enkele vluchtelingen die goed met een naaimachine konden omgaan. Het enthousiasme en idealisme van de twee was groter dan het zakelijk inzicht. Er ontstonden al snel financiële problemen. Onze medewerkster pleitte hartstochtelijk voor het ondersteunen van deze jonge pioniers. Met succes, want we doneerden tienduizend euro. Dat was het begin van de relatie tussen Sheltersuit en Start Foundation. Een relatie die ondertussen bijna 10 jaar omvat en die onlangs bekrachtigd werd met een besluit dat ons tot 2030 aan hen verbonden zal houden.

Turbulente start
Vrijwel direct na de verbintenis kregen de twee initiatiefnemers knallende ruzie. De oud-zakenman die wij hadden ingeschakeld riep onze hulp in. Als een strenge vader beslechten wij de ruzie. Het eindresultaat was dat één van de twee oprichters elders emplooi vond. Oprichter Bas Timmer ging alleen verder. Vrij snel daarna ontstond het volgende probleem. De huisvesting in de oude kazerne was tijdelijk en er moest nieuwe huisvesting gevonden worden. Dat werd de voormalige Spinnerij Oosterveld. Al snel ontpopte Bas zich als een succesvolle ambassadeur. In 2018 won Sheltersuit de publieksprijs op de prestigieuze Dutch Design Week en in dat jaar ontwierp hij een Sheltersuit voor kinderen. Honderden stuks daarvan werden op Lesbos uitgedeeld waar destijds veel vluchtelingen de koude winter door moesten zien te komen.  

Zij aan zij
Ofschoon ontwikkeld voor dakloze mensen, bleken ook crisisgebieden dankbare afnemers van de warme draagbare slaapzakken. In aardbevingsgebieden zoals in Turkije, Marokko vonden ze gretig aftrek, maar ook in de koude winters van het door oorlog geteisterde Oekraïne. En we bleven altijd zij aan zij staan. Toen giro 555 weigerde de Sheltersuits voor Oekraïne te betalen namen wij dat voor onze rekening. Vervolgens moest er een businessplan voor de toekomst gemaakt worden dus schakelden wij een adviesbureau in. In het nieuwe bestuur droegen wij een arbeidsmarktspecialist voor en natuurlijk zorgden we voor financiële rust. Onze motivatie was simpel. De gebruiker zal nooit in staat zijn te betalen voor het product. Het product zelf is geen oplossing voor de onderliggende problemen. Maar het biedt warmte aan hen die dat nodig hebben. Het maken ervan biedt werk aan mensen die werk nodig hebben. Het product wordt gemaakt van materialen die anders weggegooid en of verbrand worden. De ride was bij tijd en wijle behoorlijk turbulent, maar och ‘Anything worth doing good takes a little chaos,’  zei Red Hot Chili Peppers bassist Flea ooit.