Remake Society

Facts & figures

Wanneer gestart?
2022
Hoogtepunt tot nu toe?
samenwerking met Zeeman en UEFA
Doelgroep?
bijstandsouders, statushouders en mbo-studenten    
Locatie?
Rotterdam
Sector?
textielindustrie

Met ambachtelijke kleermakers de textielafvalberg te lijf

Veel landgenoten uit andere culturen kregen textielbewerking met de paplepel ingegoten. Die kennis benut Remake Society om een verloren ambacht in ons land nieuw leven in te blazen. Zo helpt ze slim de immense textielafvalberg een koppie kleiner te maken. 

WAT DOET Remake society? 

Aan de ene kant hebben we in Nederland immigranten die niet aan werk komen, omdat ze diploma’s missen of niet goed genoeg Nederlands spreken. Aan de andere kant worstelen we in ons land met een textielafvalberg van inmiddels 300 miljoen kilo per jaar. Remake Society kwam op het idee om dat tweede probleem met behulp van het eerste te helpen oplossen. Veel nieuwe Nederlanders bleken namelijk heel handig te zijn met textiel. Van jongs af aan leerden zij het namelijk te bewerken. Niet op school, maar thuis.

Naaiatelier in Rotterdam Feyenoord

Om hier de vruchten van te kunnen plukken hielp Start Foundation Esther Smit en Loes Stapper in 2022 een groot naaiatelier te openen in Rotterdam Feyenoord, een wijk met veel nieuwe Nederlanders en bijstandsouders. Buurtbewoners die handig zijn met textiel helpen ze er de weg te vinden naar betaald werk. Vandaag de dag kunnen er ook nieuwe Nederlanders zonder textielvaardigheid terecht. Daarnaast mogen mbo’ers uit de regio stagelopen bij het atelier om het ambacht van textielbewerken onder de knie te krijgen. Zelfs mbo’ers met een rugzak zijn er welkom. Het fijne van die stagiaires is dat zij de medewerkers weer kunnen helpen bij het verbeteren van hun Nederlands.

Systeem van geven en nemen

Ondertussen zet het hele team van Remake Society zich in om textielrestanten van bedrijven een nieuw leven te geven. Mensen die voorheen als kansarm werden gezien veranderen daardoor in de motor achter een circulaire economie. Oftewel een economie waarin straks hopelijk helemaal geen afval meer bestaat. Uiteindelijk wil Remake Society zorgen voor een systeem van geven en nemen waar iedereen baat bij heeft. Kansarme Nederlanders, bedrijven, de overheid en de Nederlandse samenleving.

Remake Society & START FOUNDATION  

Remake Society zorgde voor veel sociale impact in Rotterdam. Daarom vinden wij dat dit initiatief onze support dik verdient. We hielpen het daarom bij de opstart en ondersteunen de groei van dit bijzondere atelier nog steeds, samen met het Sociaal Impact Fonds Rotterdam. Wat wij belangrijk vinden, is dat Remake Society vergeten doelgroepen helpt. Mensen die op weinig hulp kunnen rekenen bij het vinden van betaald werk en vaak werkervaring missen. Remake Society laat zien hoe je deze mensen toch perspectief biedt. Niet alleen door betaald werk bij het atelier zelf, ook door het voor ze mogelijk te maken om een eigen bedrijfje te beginnen, in kledingreparaties bijvoorbeeld.

RESULTATEN 

  • Al bijna 100 mensen volgden bij Remake Society een leerwerktraject.
  • Remake Society maakte van 2.000 kilo afval al 10.439 nieuwe artikelen.
  • Zo werd 53.700.000 liter water bespaard en de CO2-uitstoot met 690.093 kilo verminderd.

Deel deze pagina