Aan de Kalverstraat 163 In Amsterdam opende zaterdag 19 oktober een bijzondere vintage kledingwinkel: BOAS. BOAS redt jeans van grote merken van de vuilstort of verbrandingsoven en laat kapotte jeans professioneel opknappen. 90% van de winst die ze vervolgens met de verkoop maken steken ze in de beste levensreddende goede doelen. In een branche waar winst maken vaak gaat voor mensen en het milieu willen ze zo zorgen voor een tegenbeweging met impact. 

Het idee voor BOAS ontstond bij Vincent van der Holst (of kortweg Vin) die zelf jarenlang meewerkte aan de marketing voor grote commerciële bedrijven en zich later ook inzette voor NGO’s. “Zo ontdekte ik het volgende: wat bij multinationals vaak in een dag wordt verdiend is het jaarbudget bij een organisatie als Save The Children. Dat liet me niet meer los.” Na een adempauze vervolgt hij: “Er sterven zo’n vijf miljoen kinderen per jaar aan voorkombare ziekten, die we hier niet eens meer kennen. Simpelweg omdat er niet genoeg geld is voor zoiets als een klamboe, malariapillen of een poliovaccin. Daarom vroeg ik me af of ik een bedrijf kon starten dat winst maakt voor betrouwbare goede doelen.”

Profit for Good
Het klonk in het begin onmogelijk, maar Vin ontdekte dat het wel degelijk kon. “In feite komt het erop neer dat je aandeelhouder een goed doel is. Je bent dus gewoon een bedrijf, je betaalt al je kosten, maar wat er overblijft doneer je. Merken als Bosch, Rolex, Carl Zeiss en Patagonia zijn allemaal zogenaamde Profit for Good bedrijven.” Ze doneren meer dan 90% van hun winst aan projecten die de wereld beter maken. En weet je wat mooi is, onderzoek wees inmiddels uit dat bedrijven, die in handen zijn van stichtingen, langer bestaan, sneller groeien en meer winst maken.” 

“Ik hoef niet in een Ferrari te rijden als van dat geld ook levens gered kunnen worden”


Fast vintage fashion
Geld verdienen wil BOAS vooral op een goede manier doen. “Ik hoef niet in een Ferrari te rijden als van dat geld ook levens gered kunnen worden. Ik denk ook dat met mij veel mensen willen verduurzamen, maar worstelen met het feit dat duurzame alternatieven vaak meer kosten. Daarom besloten wij met BOAS te zorgen voor een alternatief dat kwalitatief beter is dan fast fashion én ook nog eens goedkoper. We zorgen voor ‘fast vintage fashion’. En die koop je net zo snel, gemakkelijk en veilig als een nieuwe jeans.” 

Goorste stukje stof op aarde
De keuze voor spijkerkleding als product maakte BOAS bewust. “Jeans is eigenlijk het goorste stukje stof op aarde. Bij de productie van een spijkerbroek komt gemiddeld 35 kilo CO2 vrij. Dat is bizar veel. Bovendien is er veel water en landbouw nodig voor de productie van jeans. Daar staat tegenover dat een goede spijkerbroek tijdloos is en mooier wordt als je hem draagt. Grondstof is er bovendien in overvloed, want er zijn al zoveel spijkerbroeken gemaakt.”

Groot dromen
Waarom BOAS koos voor een duur pand aan de Kalverstraat? “We hebben grote dromen en die kosten in het begin veel geld, maar de verwachting is dat deze winkel ook gaat zorgen voor aanzienlijk meer verkopen”, zegt Vin vastberaden. “Dat betekent dat we meer winst kunnen maken en meer levens kunnen redden dan met een winkel in een antikraakpand op een bedrijventerrein in bijvoorbeeld Amsterdam Zuidoost. Bovendien zitten we hier midden in het fast fashion bolwerk. Als je hard wilt groeien en groot wilt worden moet je gewoon investeren. En voor online groeien heb je een veel langere adem nodig. Daar heb je immers geen klanten die langs wandelen zoals hier. Op den duur willen we wel vooral online groeien.”

Impact investeerders
Bij alles dat BOAS doet denken ze na over hoe ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de wereld. Daarom waren ze ook kritisch op financiers. “Er zijn maar weinig investeerders die investeren puur om te kunnen zorgen voor impact. Start Foundation en Rabobank doen dat wel. Ze investeren in ons om echt een verschil te kunnen maken, niet om er zelf beter van te worden. Net als zo’n 60 kleine investeerders. Daar zijn we enorm dankbaar voor zijn. Zonder hen is zoiets als deze winkel niet mogelijk.” 

De poging telt
Een miljoen levens redden, dat is de droom van BOAS. Vin: “Dat is wat ons drijft. Het zou mooi zijn als dat uiteindelijk lukt, maar daar ben ik eigenlijk niet mee bezig. Ik werk keihard en maak veel te veel uren. Toch ben ik heel gelukkig. Ik ben trots op ons team en wat we samen doen. En ja, misschien lukt het niet, maar dan hebben we het in ieder geval geprobeerd.”